התיקון לחוק הנכים
בתאריך 27/4/17, נכנס לתוקפו התיקון לחוק הנכים, תיקון זה שינה את התנאים בהם יכולים סוהרים, שוטרים ואנשי קבע להגיש תביעות לקצין התגמולים במשרד הביטחון בגין חבלות ו/או מחלות שנגרמו להם במהלך שירותם.
במאמר קצר זה, אביא בפניכם, את עיקרי השינוי ואעשה סדר בדבר מימוש הזכויות על פי התיקון.
ראשית חשוב להדגיש, כי התיקון לחוק לא חל במקרים הבאים:
חיילים בשירות סדיר, במהלך כל שירותם וגם בחצי השנה הראשונה לשירות הקבע שלהם.
תביעה שמתייחסת להופעת מחלה או החמרת מחלה שהתגלו לפני 01.01.2014.
תביעה שמתייחסת להופעת חבלה או החמרת חבלה שהתגלו לפני 27.04.17.
על החמרה של נכות שכבר הוכרה על ידי קצין התגמולים לפי חוק הנכים.
במקרים אלו, יכולים שוטרים, סוהרים, ואנשי קבע, לפנות למשרד הביטחון בתביעה להכרה בחבלה ו/או מחלה לפי חוק הנכים (תגמולים ושיקום), כפי שהיה נהוג טרם התיקון.
על מנת להיות זכאים להכרה, צריכים התובעים להוכיח כי נכותם נגרמה בעת שירותם והינה תוצאה של תנאי שירותם, כלומר כי קיים קשר סיבתי בין תנאי השירות שלהם למחלה ו/או החבלה שנגרמה להם.
לעניין הנכות, הרי שהחוק קובע כי נכות הינה פגיעה בכושר לפעול פעולה רגילה, בין גופנית ובין שכלית, או שפחת כושר זה כתוצאה של חבלה ו/או מחלה שאירעה בתקופת השירות ועקב השירות.
במידה והתביעה מתקבלת, עומד התובע בפני וועדות רפואיות, אשר תפקידן לקבוע את שיעור הנכות של התובע וזכאותו לגמלה חד פעמית או גמלה חודשית.
אם כן מהו השינוי המדובר:
החל מתאריך 27/4/17, נקבע כי סוהרים, שוטרים ואנשי קבע אשר נחבלו או נפצעו או חלו לאחר מועד כניסת התיקון, תוכר תביעתם לנכות רק במקרים הבאים:
לגבי חבלה:
החבלה נגרמה בפעילות מבצעית ו/או באימון לקראת פעילות מבצעית.
החבלה נגרמה באירוע אחר, שאופייו, מהותו ונסיבותיו ייחודיים לשירות, במילים אחרות, התובע יצטרך להוכיח כי חבלתו נגרמה באירוע שאפשר לאבחן אותו כפעולה ייחודית לעניין השירות.
לגבי מחלות:
רק מחלה, שהוגדרה על ידי שר הביטחון כמחלת שירות[i] תוכל להביא להכרה בנכות, וגם במידה והמחלה מופיעה ברשימת המחלות, הרי שהתובע יצטרך להוכיח כי המחלה נגרמה ו/או התפרצה על רקע אירוע שאופייו, מהותו ונסיבותיו ייחודים לשירות.
בשאר המקרים, כלומר במידה ונחבלתם ו/או נפגעתם במהלך השירות לא כתוצאה מפעילות מבצעית ו/או חליתם במחלה שאינה מופיעה ברשימת המחלות, כגון, סוכרת, פסוריאזיס, מחלות אורתופדיות, מחלות נפש , סוכרת, מחלות עיניים, מחלות שמיעה ועוד, יש באפשרותכם להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי להכרה כנפגעי עבודה בהתאם להוראות החוק.
[i] מחלה כתוצאה מחשיפה לחומר מסוכן, קרינה מייננת או קרינה אינפרא- אדומה; הידבקות במחלה כתוצאה מחשיפה למוצרי דם ונוזלי גוף במסגרת טיפול רפואי בתנאי שדה; פגיעה מאירועי רעש או מחשיפה לרעש, ובלבד שמקור הרעש הוא אמצעי לחימה.